torsdag 1 mars 2012

Melodifestivalen 2012, deltävling 4 - Malmö.

Ledsen att jag är ett par dagar sen men här kommer min recension av Melodifestivalens sista deltävling från Malmö.

1. Charlotte Perrelli - The Girl.
Än en gång är Fredrik Kempe upphovsman till en låt i årets mello. Det hörs. Och än en gång har Fredrik Kempe stulit från sig själv. Det hörs också. Det gick ju bra i förra årets ESC så varför inte klämma in lite av Eric Saades Popular i den här låten också!? Låten är lite Eric Saade, lite ABBA och mycket Charlotte Perrelli och eurodisco. Det är okej, inte min kopp av te direkt och vad har den stackars människan på sig?
Betyg: 2+.

2. OPA! - Allting blir bra igen.
Alltså, det här hade kunnat bli en skrattfest i positiv bemärkelse men nu blev det nära nog tvärtom. Jag älskar grekiskt och cypriotiskt "sound" men hallå, grekisk musik på svenska - det blir inte bra! Sångaren var inget vidare och versen var både tråkig och seg. Refrängen blev betydligt bättre och svängigare men det höll tyvärr inte. Tröstar gruppen OPA! med några ord på vägen - allting blir bra igen.
Betyg: 2-.

3. Dynazty - Land of broken dreams.
Pudelrocken lever! Det svänger och refrängen är bra. Jag avskyr gitarrsolon, speciellt i melodifestivalsammanhang, men tack och lov så varar det bara ett par sekunder. Jag piggnar till i TV-fåtöljen iallafall.
Betyg: 3-.

4. Lotta Engberg och Christer Sjögren - Don´t let me down.
Ja jösses, jag vet inte vad jag ska säga, det här känns bara sååå fånigt. Låten känns som tagen ur serien Loveboat anno 1983 eller nåt och det är bara en liten kaptenshatt och ett stomatol-bling som saknas. I refrängen får Loveboat även besök av några Svenne och Lotta-imitatörer innan de sakta styr skeppet vidare över oändliga oceaner. Hoppas att det är lång väg hem.
Betyg: 1-.

5. Hanna Lindblad - Goosebumps.
Snart är det påsk. Det kommer jag på när Hanna entrar scenen i en neongul kycklinginspirerad kreation. Vad är den här grejjen med neon egentligen? Hur som helst, versen är kass men refrängen är bra, retar mig dock på att det låter lite som låten Maniac från Flashdance.
Betyg: 2-.

6. Axel Algmark - Kyss mig.
Håkan Hellström-wannabe? Det låter onekligen så i början av låten och det gör att jag nästan dissar den här låten och går på toaletten istället. Men jag stannar kvar och lyssnar. Låten är trallvänlig och har en klassisk tonartshöjning på slutet. (Av någon anledning tänker jag på Pink´s Perfect). Men det är bra, jag blir glad av låten och jag gilla´rt!
Betyg: 3+.

7. Lisa Miskovsky - Why start a fire.
Lisa sjunger ju superbra, det går inte att säga något annat. Men den här låten gör mig kluven. Jag både gillar den och inte. Jag gillar tonen i låten, rösten och de "etniska" inslagen. Samtidigt tycker jag att den inte riktigt når ända fram, den lyfter aldrig och jag är rädd för att denna skulle försvinna helt i startfältet om den vann och går till ESC. Kluven var ordet!
Betyg: 3-.

8. Danny Saucedo - Amazing.
Jag hade höga förväntningar på Danny, han har ju redan innan utnämnts till en av storfavoriterna och "alla" snackar om hans scenshow. Men jag måste erkänna att förväntningarna var alldeles för höga, jag blev faktiskt lite besviken. Både Danny och scenshowen är ju coola men låten är inte alls lika bra som jag hoppats. Dessutom låter det som om han saknar medhörning eller nåt för det låter rent av illa på vissa ställen. Efter det att låten gått vidare till final och man får höra den igen är faktiskt sången mycket bättre och låten känns också bättre. Kanske det är en sån där låt som växer på en? Men det hjälper ju inte i en eventuell ESC-final... Såhär i efterhand kan jag tycka att Dannys val att tacka nej till låten som sedan gick till David Lindgren inte var så smart. Den hade passat honom perfekt!
Betyg: 2+ eller 3-, jag vet helt enkelt inte.


Dagens fundering: Hur kommer det sig att man alltid (ofta iallafall) tycker att man känner igen en melodifestivallåt trots att det är första gången man hör den? Och varför tycker man så ofta att det, åtminstone bitvis, låter som en redan existerande låt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar