tisdag 24 mars 2009

Organiserings-utmaningen del 9,10 och 11.

Del 11 – Digitala bilder.

Nu är det dags att organisera dina digitala fotografier. De har ju en förmåga att växa lavinartat när man bara använder sin digitalkamera.
Det finns program som hjälper till med uppgiften men det går även att sortera fotona i olika mappar på hårddisken. Berätta gärna vad du använder - för och nackdelar!
Bränn säkerhetskopior med jämna mellanrum. Planera också in hur du ska sköta säkerhetskopieringen i fortsättningen. Påminnelse i kalender en gång i månaden? Plocka fram gamla säkerhetskopior minst en gång om året och se så att de funkar - och bränn en kopia på säkerhetskopian! Hur ska du förvara säkerhetskopiorna? Bankfack? Bränna flera skivor och skicka ut till släkten?

Mitt svar: Vi tar enbart digitala foton numera och sparar dem i olika mappar. Visst har vi några säkerhetskopior men den senaste är nog något år gammal så det skulle verkligen vara i sin ordning att se efter dem mer regelbundet.


Del 10 - Pappersfoton och negativ.

Plåtar du med pappersfilm? Eller framkallar du regelbundet dina digitala bilder för att ha till scrapbooking? Nu är det dags att organisera dina foton. Sortera dina foton i album eller fotolådor, kronologiskt eller beroende på vad de föreställer. Ta negativen/APS-rullar på samma gång och organisera upp dom, så du kan hitta dem när du vill ha en ny kopia. Sortera dina negativ i lådor eller pärmar med negativfickor, skriv upp vilka datum/motiv som finns på vilken film. Fundera på om de kanske ska förvaras i någon slags säker förvaring - säkerhetsskåp om du har tillgång till det, eller bankfack? Är negativen viktiga för dej, är detta veckan att tänka igenom detta ordentligt!

Mitt svar: Hoppar över denna utmaning då vi endast tar digitala bilder.


Del 9 - Typsnitt.

Olika typsnitt används ofta i scrapbooking! Kanske gör du en snygg rubrik, skriver din journaling på datorn för att få plats med mycket text (handskrivet har en tendens att ta plats). Har du börjat ladda hem alla läckra gratistypsnitt som finns att uppbringa? Hur hittar man dom då när man ska använda dom? Det är dags att skaffa bra organisering! Det finns program som hjälper till med uppgiften men det går även att sortera typsnitten i olika mappar.

Mitt svar: Hoppar över denna utmaning då jag inte använder mig av nerladdningsbara typsnitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar